• Organizator: 4PERON

Jak dostrzec i zrozumieć zmiany, przejąć narrację i żyć zdrowiej ?

16/17 maja 2025 | 4Peron, Szklarska Poręba

- Zapraszamy na wykład i warsztaty kulinarne związane ze zdrowiem okołomenopauzalnym kobiet

- Nasza misja to przełamanie tabu i pokazanie, że cokolwiek przechodzisz - NIE JESTEŚ SAMA!

Zapisy i informacje:

Miejski Ośrodek Kultury, Sportu i Aktywności Lokalnej

 moksial.pl  kultura@mok.szklarskaporeba.pl

***

16 maja 2025

 17:30 – 19:30 - Wykład + rozmowa + Q&A

"O MAMO, gadamy O MENO!" - czyli poparte nauką informacje pozwalające lepiej zrozumieć siebie, dostrzegać zachodzące zmiany i przejąć narrację w okresie okołomenopauzalnym.

- "Czy to już? Czy mnie to też dotyczy?? O rany, i co teraz?!?" - zamiast panikować, zachodzić w głowę co się dzieje i na ślepo próbować z tym walczyć - weź głęboki oddech, zrozum swoje ciało, poznaj zachodzące w nim zmiany i odzyskaj kontrolę!

- Wspólnie rozprawimy się z mitami i zapoznamy się z faktami dotyczącymi okresu okołomenopauzalnego, menopauzy i postmenopauzy. Rozpracujemy zawiłe nazewnictwo, poznamy podłoże najczęstszych objawów i przeanalizujemy dostępne oraz bezpieczne metody radzenia sobie z potencjalnymi problemami.

WSTĘP WOLNY!

 

UWAGA! Liczba miejsc ograniczona! Dla gwarancji uczestnictwa - zapisz się mailowo na kultura@mok.szklarskaporeba.pl

Czas trwania: około 120 minut z krótką przerwą na kawę / herbatę.

 

17 maja 2025

10:00 – 13:00 - Warsztaty kulinarne

"O MAMO, co jeść O(koło)MENO?" - czyli prosta, codzienna dieta na okres okołomenopauzalny - dla zachowania zdrowych, silnych kości i mięśni oraz funkcji kognitywnych.

- Co dietetyczka medyczna je w perimeno? :) Poznaj pyszną, autorską metodę żywieniową opartą o najzdrowsze kuchnie świata - i zbilansowaną w duchu diety śródziemnomorskiej z przewagą produktów roślinnych.

- Naucz się prostych i sprawdzonych metod bilansowania posiłków dla zachowania zdrowia, sprawności fizycznej i psychicznej oraz właściwej masy ciała, mięśni i kości - i popraw swój dobrostan niezależnie od wieku i etapu życia.

W ramach warsztatów przygotujemy: 

(prawie) na słono

  • Ricottowe gnocchi w sosie ze świeżych pomidorów z bazylią, parmezanem i pistacjami
  • Smażone szparagi z czosnkiem
  • Tortilla baskijska
  • Sałatka owocowa z grillowanym halloumi

(prawie) na słodko

  • Zdekonstruowana sfogliata z ricotty z rodzynkami, orzechami, czekoladą 100% i przyprawami
  • Mus czekoladowo-pomarańczowy z awokado i tofu z pastą pistacjową i pekanami 

bonus:

             Wysokobiałkowy koktajl śniadaniowy

WSTĘP PŁATNY: 150 zł / os. - w cenie produkty i degustacja tego, co przygotujemy

Czas trwania: około 180 minut

UWAGA! Tylko 10 miejsc! Kto pierwszy, ten lepszy! ;)

***

NASZĄ ZASADĄ JEST INKLUZYWNOŚĆ! Wydarzenie kierujemy głównie do kobiet 35+, ale nie tylko. Powitamy Cię z otwartymi ramionami zarówno jeśli chcesz zrozumieć jakie zmiany hormonalne czekają Cię po 35 roku życia - jak i jeśli chcesz dowiedzieć się co dzieje się z bliskimi Ci kobietami w tym okresie oraz jak je wspierać, albo gdy po prostu chcesz poszerzyć zakres swojej wiedzy lub podszkolić się jak zdrowo gotować i jeść. Kimkolwiek jesteś - tak wykład jak i warsztaty są dla Ciebie!

***

Prowadzenie:

Sylwia Kowalska

- dietetyk medyczny, pedagog i dydaktyk

- szefowa fundacji promującej kulturę polską za granicą, joginka

- autorka poradnika na temat okresu okołomenopauzalnego (data publikacji - II połowa 2025)

- promotorka zdrowego stylu życia w okresie okołomenopauzalnym

 

Jestem dietetyczką medyczną, dydaktyczką i certyfikowaną nauczycielką jogi. Specjalizuję się w pracy z kobietami, edukując o żywieniu i zdrowym stylu życia, zwłaszcza w okresie okołomenopauzalnym. Joga to dla mnie narzędzie poprawy zdrowia psychicznego i fizycznego. Stale się rozwijam, a efektem mojej pasji jest książka o menopauzie (w trakcie wydania).

Od 35 lat nie jem mięsa, a diety roślinne to moja supermoc. Pasję do jedzenia odkryłam, pracując z Agnieszką i Marcinem Kręglickimi. Wiedzę pogłębiam studiami i kursami. Podczas podróży rozmawiam o emocjach, sztuce, marzeniach i smakach – o wszystkim, co porusza serca.

***

O książce

Menopauza – dlaczego wciąż jest tematem tabu? Czym różni się od perimenopauzy i postmenopauzy? Jakie są jej objawy i czy można je złagodzić? Czy HTZ jest bezpieczna? Jak dieta, sen i ruch wpływają na samopoczucie?

Jeśli szukasz rzetelnych informacji opartych na badaniach naukowych i praktycznej wiedzy, moja książka pomoże Ci zrozumieć zmiany zachodzące w Twoim ciele. Podpowiadam, jak zadbać o zdrowie, kiedy i o co pytać specjalistów oraz jak odzyskać kontrolę nad własnym organizmem. Bez wpływu koncernów, z myślą o świadomych wyborach.

Książka jest w procesie wydawniczym i ukaże się również w formie e-booka jeszcze w tym roku.

 

Organizator: Miejski Ośrodek Kultury, Sportu i Aktywności Lokalnej w Szklarskiej Porębie, więcej informacji : kultura@mok.szklarskaporeba.pl , tel. 607 237 998