• Montag, 9. Januar 2017 16:00-19:00
  • Szklarska Poręba
Karkonoski Park Narodowy zaprasza na prelekcję Piotra Gryszela „Tradycje kulinarne Karkonoszy”, która odbędzie się w Karkonoskim Centrum Edukacji Ekologicznej KPN w Szklarskiej Porębie w poniedziałek 9 stycznia o godz. 17.00. „Tradycje kulinarne Karkonoszy” to prelekcja mówiąca o tym co jadano w Karkonoszach kiedyś i co gości na karkonoskich stołach obecnie. Kim jest foodie i dlaczego rozczochrana panna młoda jest najlepsza na deser? Jak przyrządzić karkonoską brukiew po polsku, czym ugasić pragnienie i gdzie znaleźć regionalne smakołyki? Na te i inne pytania postara się odpowiedzieć autor prelekcji. Piotr Gryszel to pracownik naukowy Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, przewodnik sudecki, pilot wycieczek, regionalista i krajoznawca. Podczas swych podróży stara się odkrywać nowe smaki. Jak tylko ma czas to eksperymentuje w kuchni. Kiedyś jadł żeby żyć – teraz żyje żeby jeść. Szczegóły wydarzenia.
Miejsce wydarzenia: Karkonoskie Centrum Edukacji Ekologicznej KPN, ul. Okrzei 28
Okrzei 28, 58-580 Szklarska Poręba, Polska